"Bij de SVB ben ik Sonneke, niet iemand met een handicap"

Sonneke - Serviceteammedewerker AOW

Maak kennis met Sonneke!

Geen dag is hetzelfde bij het serviceteam AOW van de SVB. Sonneke heeft dan ook het idee dat ze zelfs na twee jaar nog lang niet is uitgeleerd. “Het leukste is dat ik met zoveel verschillende mensen in contact kom.”

We staan klaar voor iedereen die een vraag heeft over uitkeringen.

“Als serviceteam AOW staan we klaar voor iedereen die een vraag heeft over zijn of haar uitkering. Daarnaast bepalen we welke actie nodig is nadat de gemeente of klant een wijziging doorgeeft. Gaat iemand bijvoorbeeld samenwonen, scheiden of naar een verzorgingstehuis, dan heeft dit invloed op de hoogte van de AOW-uitkering.”

Dossiers of telefoon

“Aan het begin van een werkdag bekijk ik wat voor dienst ik heb: ga ik dossiers behandelen of heb ik telefoondienst. Aan de telefoon spreken we veelal uitkeringsgerechtigden die bericht hebben gekregen over een wijziging en willen weten wat dit precies inhoudt. Door de jaren heen heb ik veel kennis opgebouwd, dus ik kan de meeste antwoorden direct geven. Anders overleg ik het met collega’s of een leidinggevende.”

“Tijdens een dossierdienst duik ik in het systeem. Ik zoek uit wat een verandering in de leefsituatie van een klant voor invloed heeft op de AOW-uitkering. Ze hebben al een vragenformulier ingevuld, dus daarop baseer ik vaak mijn conclusie. Mocht ik toch nog vragen hebben, dan neem ik contact op met de klant.”

Kijken naar de persoon

“Het leukste aan dit werk is dat ik met zoveel verschillende mensen in contact kom. Een aanvraag is nooit alleen een papieren kwestie, er zit een persoon achter. Het helpt dat ik communicatief vaardig ben, sociaal en een doorzetter. Ik ben iemand die het naadje van de kous wil weten.”

“De AOW is een regeling waarover je kunt blijven leren. Via het Leerplein kan ik cursussen volgen die me hierin verder helpen, dus daarvan maak ik volop gebruik. Ik ben altijd trots als ik op feestjes kan vertellen over het werk dat ik doe. De AOW is iets waarmee we allemaal bekend zijn en zorgt voor een mooie oude dag van veel mensen.”

Mezelf zijn

“Ik ben geboren met spina bifida, ook wel een open rug genoemd. Hierdoor ben ik vanaf mijn middel verlamd en loop ik met een rollator. Het is niet vanzelfsprekend dat ik aan het werk ben. Sterker nog, ik ben bijna volledig afgekeurd. Toch heb ik nooit opgegeven en wilde ik ook na mijn verhuizing naar Leiden weer aan de slag.”

“Dankzij dit werk heb ik het gevoel dat ik er toe doe en bij de SVB kan ik volledig mezelf zijn. Mijn collega’s zien Sonneke, niet iemand met een handicap. Via het reïntegratiebureau vond ik een vacature voor deze functie. Er was meteen een goede klik. Het is daarbij prettig dat men binnen de SVB op de hoogte is van beschikbare regelingen, waaronder loondispensatie. Zo hoef ik nooit meer boven mijn kunnen te functioneren en doe ik werk dat past als een jas.”

Wat doet de SVB

Van kinderbijslag tot AOW en PGB: 5,7 miljoen klanten, ruim 50 miljard euro per jaar.

Lees meer

Jouw nieuwe collega’s

Wie werken er bij de SVB en worden misschien wel jouw nieuwe collega's!

Lees meer

Vacatures

Welke carrièrekansen liggen er voor jou bij de SVB? Bekijk onze vacatures.

Lees meer

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland