"Ik sta als analist graag met m’n voeten in de modder"

Ronald - Analist IT

Maak kennis met Ronald!

Ik ben analist, dus ik bekijk of de plannen die we hebben bij IT passen bij de strategische doelen van de SVB.

We hebben net twee IT-systemen samengevoegd, en zijn nu bezig om de opdeling in vestigingen op te ruimen. Dan hebben we daarna de handen vrij voor vernieuwing.

Ik heb een adviserende rol, waarin ik graag bijdraag aan de juiste oplossing. Dat is altijd mijn drijfveer. Tijdens mijn studie Milieuchemie was ik op zoek naar oplossingen om het milieu te redden, maar in de praktijk bleek dat vooral gericht op wetenschappelijk onderzoek. Als onderdeel van mijn studie ben ik me gaan verdiepen in het programmeren. Dat ik een apparaat kon laten doen wat ik wilde vond ik een openbaring. Zo ben ik in de IT gerold. Ik programmeer niet meer, maar ik sta wel met m’n voeten in de modder met de teams die de software bouwen.

‘Het leuke aan Agile werken is dat je werk een team-effort wordt’

Ik verdeel mijn tijd over meerdere agile teams als ‘part time teamlid’. Wat ik leuk vind aan werken in deze teams: je komt met een specifieke expertise in een team en daarna is het een team-effort om bij te dragen aan het slagen van de opdracht. Ik denk dan ook mee met programmeurs over het aanpassen van functionaliteiten, bijvoorbeeld waar knoppen moeten komen. Door steeds met een andere expertise naar een vraagstuk te kijken kom je verder.

‘Bij de SVB hebben we een grote diversiteit aan technieken in huis’

Onze grote primaire systemen zijn grotendeels gebouwd in Cobol. Dat is niet de meest nieuwe technologie, maar die systemen zijn zó goed dat er voorlopig geen reden is om daar afscheid van te nemen. Daarnaast hebben we ook allerlei andere technieken in huis, zoals Java voor onze website, Angular en Node.js (gebruikt door o.a. Google, Netflix, LinkedIn), Tosca, Jenkins en XL Deploy. Dus ook op het gebied van moderne techniek is er bij de SVB voldoende aanbod.

‘Bij de SVB is altijd ruimte voor een goed idee’

In ons aparte innovatielab Novum wordt continu gewerkt aan goede ideeën. Het komt regelmatig voor dat ik daar als vertegenwoordiger van de business & IT bij aanschuif. Sommige eindproducten van het lab komen uiteindelijk naar de reguliere organisatie om daar in beheer te worden genomen of te worden geïntegreerd in de bestaande systemen.

Ik vind het belangrijk om bij een organisatie te werken die maatschappelijk relevant is.

‘Bij de SVB is altijd ruimte om je te ontwikkelen’

Ik vind het belangrijk om bij een organisatie te werken die maatschappelijk relevant is. Dat helpt mij om te accepteren dat je door politieke besluitvorming soms te maken hebt met veel tijdsdruk en soms juist vertraging in het werk. Het gaat wel om de kinderbijslag of AOW, dus het raakt aan mensen. Daarnaast vind ik het belangrijk om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving. Ik ziet het als mijn taak om dat met IT te ondersteunen. Een andere drijfveer om bij de SVB te werken is dat ik me altijd persoonlijk heb kunnen ontwikkelen. Ik ben begonnen als programmeur en heb me kunnen ontwikkelen tot architect en analist.

Wat doet de SVB

Van kinderbijslag tot AOW en PGB: 5,7 miljoen klanten, ruim 50 miljard euro per jaar.

Lees meer

Jouw nieuwe collega’s

Wie werken er bij de SVB en worden misschien wel jouw nieuwe collega's!

Lees meer

Vacatures

Welke carrièrekansen liggen er voor jou bij de SVB? Bekijk onze vacatures.

Lees meer

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland