"Achter ieder dossier zit weer een ander verhaal, geen case is hetzelfde"

Jesse - Juridisch administratief medewerker

Maak kennis met Jesse!

Jesse werkt pas 2 maanden bij de SVB als Juridisch administratief medewerker voor de Algemene nabestaandenwet (Anw) en hij voelt zich al helemaal op zijn plek. “De SVB is een interessante organisatie. Een prettige werkgever bovendien, met een open sfeer; ik voelde me direct welkom.” 

Trainingstraject

“Half april 2023 ben ik samen met een groep andere nieuwkomers in een trainingstraject gestart. We krijgen 6 maanden lang 2 dagen per week theorieles van een docent over de Anw. De andere dagen hebben we praktijkles, met praktijkbegeleiders die over onze schouders meekijken. We leren bijvoorbeeld hoe we met klantdossiers (de burger is onze klant) moeten omgaan en hoe we bij inkomenswijzigingen geld terugvorderen of nabetalingen doen. Voor deze trainingsperiode krijgen we gewoon salaris betaald. Er zitten ook geen voorwaarden aan dat je de opleiding moet terugbetalen als je stopt. Dat vind ik heel netjes.” 

 Geen case is hetzelfde

“Ik heb rechten gestudeerd, dus een wet begrijpen is niet ingewikkeld voor me. Maar ook de collega’s zonder juridische achtergrond kunnen de inhoud begrijpen. We krijgen goede en intensieve begeleiding: voor ons groepje van 7 trainees hebben we een coach, een theoriedocent en 2 praktijkbegeleiders. Inhoudelijk is het ook interessant en dat verraste me best wel. Ik was van tevoren bang dat het werk misschien niet heel uitdagend zou zijn, maar dat is het zeker wel! Achter ieder dossier zit weer een ander verhaal, geen case is hetzelfde.”  

Werken vanuit de bedoeling

“De SVB werkt vanuit ‘de Bedoeling’: probeer de mens achter de case te zien en zorg dat de klant krijgt waar hij/zij recht op heeft. Die missie spreekt me enorm aan. De Anw is gericht op mensen die hun partner hebben verloren en nog een minderjarig kind hebben of zelf (deels) arbeidsongeschikt zijn. Ik vind het een mooie gedachte dat wij als samenleving iemand niet laten vallen als die weduwe/weduwnaar wordt. Overigens moeten we ook geld terugvorderen als iemand te veel heeft gekregen. Wij beheren miljarden euro’s aan belastinggeld, daar hoor je respectvol mee om te gaan.” 

Ook al kijk je naar een scherm, de menselijke maat schijnt daar nog steeds doorheen.

De menselijke maat is overal

“Mijn eerste uitgaande telefoontje vond ik best spannend. Het was een gesprek in het Engels met een vrouw uit Litouwen. Een onbekend iemand aan wie ik zomaar van alles moest vragen. Dat is ook leuk aan dit werk: er verschijnt een naam op je scherm en binnen no time duik je in iemands leven en hoor je een hele levensgeschiedenis. Ook al kijk je naar een scherm, de menselijke maat schijnt daar nog steeds doorheen.” 

Leuke projecten erbij 

“Aan het eind van deze training kan ik kiezen of ik de internationale variant als opvolgende opleiding wil gaan doen. Dan werk je aan cases van mensen die in het buitenland wonen bijvoorbeeld, of tijdens hun lopende uitkering naar het buitenland verhuizen. Het verbaasde me enorm dat de SVB ook zo internationaal gericht is. Veel medewerkers hebben bovendien projecten die ze naast hun eigen werk doen. Dat wordt erg gestimuleerd. Mijn coach zei op de eerste dag al tegen me: ‘Kijk goed om je heen. En geef het aan als je een project ziet dat je leuk lijkt.’ Er zijn dus genoeg mogelijkheden om te groeien en mezelf verder te ontwikkelen.” 

Wat doet de SVB

Van kinderbijslag tot AOW en PGB: 5,7 miljoen klanten, ruim 50 miljard euro per jaar.

Lees meer

Jouw nieuwe collega’s

Wie werken er bij de SVB en worden misschien wel jouw nieuwe collega's!

Lees meer

Vacatures

Welke carrièrekansen liggen er voor jou bij de SVB? Bekijk onze vacatures.

Lees meer

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland