"Bijzondere plekken, verschillende culturen, veel afwisseling in het werk"

Jeanine - Beleidsmedewerker CTB

Maak kennis met Jeanine!

Jeanine is een echte netwerker. Als lid van het Controle Team Buitenland bouwt en onderhoudt ze een netwerk van vertrouwenspersonen dat helpt bij het onderzoek naar fraude. Dankzij haar werk komt ze vaak op bijzondere plekken en in contact met allerlei culturen. Met haar positiviteit en sociale instelling kan ze goed omgaan met veranderingen.

‘Ook bij onze klanten in het buitenland controleren we op de rechtmatigheid van pensioen of uitkering’

Op de afdeling Handhaving Internationaal houden we ons bezig met de klanten die in het buitenland wonen. We controleren de rechtmatigheid van uitkeringen en pensioenen. Het Controle Team Buitenland (CTB) bezoekt klanten over de hele wereld en gaat na of de situatie overeenkomt met dat wat bij de SVB bekend is. Bijvoorbeeld om te controleren of de klant samenwoont of alleen. Of om te zien of ze nog in leven zijn. Ook doen we vermogensonderzoeken, waarbij we achterhalen of klanten vermogen (onroerend goed) op hun naam hebben staan in het buitenland. Dat is van belang voor de vaststelling van het recht op een van onze wettelijke regelingen, de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

“Ik richt me met name op het coördineren van de vermogensonderzoeken en het opbouwen en onderhouden van ons netwerk in het buitenland. Dat netwerk bestaat uit mensen die voor de SVB onder andere de vermogensonderzoeken kunnen verrichten in dat land. Aangezien wij de taal vaak niet spreken en niet weten waar of hoe de informatie gehaald moet worden is het voor ons moeilijk om zelf die onderzoeken uit te voeren.”

“Regelmatig ga ik met het CTB mee naar het buitenland om onze klanten daar te bezoeken. We zijn één of twee weken in een land en hebben dan ook contact met zusterorganisaties, de Nederlandse ambassade en de mensen die de vermogensonderzoeken uitvoeren. Wat ik merk is dat er een veel betere samenwerking ontstaat, omdat we langs zijn geweest.”

‘Bijzondere plekken, verschillende culturen en veel afwisseling in het werk’

“Ik ben een ontzettende bofkont, want ik reis de hele wereld over voor mijn werk. Ik kom op locaties waar je anders nooit zou komen, want we hebben echt overal klanten wonen. Van verlaten bergdorpjes tot de drukste steden. Je ziet daardoor niet alleen ontzettend veel bijzondere plekken, maar je komt vooral met heel veel verschillende culturen in contact. Je begrijpt de mensen steeds beter. En daar word je ontzettend open-minded van.”

“Daarnaast is mijn werk erg gevarieerd waardoor ik me iedere dag weer met andere dingen bezighoud. Die afwisseling vind ik erg belangrijk. Net als het hebben van leuke collega’s. Vooral in dit werk, waarbij je echt met elkaar op pad gaat. Je bent soms zestien uur aaneen bij elkaar, dus dat vraagt wat anders van je dan bij een reguliere kantoordag. En je moet als team ontzettend creatief zijn. Want je kan alles van tevoren nog zo goed plannen, het loopt in het buitenland vaak net even anders. Goed omgaan met veranderingen, dat maakt ons team uniek. We zijn mega flexibel. We kunnen altijd roeien met de riemen die we hebben ;).”

‘Volop mogelijkheden bij de SVB’

De SVB is vrij flexibel. Je mag zelf bepalen hoe laat je begint en in overleg kun je gemakkelijk ergens even voor vrij nemen. Belangrijker nog: er is een opleidingsbudget voor je beschikbaar plus een persoonlijk ontwikkelbudget. Daarnaast biedt de SVB intern ook veel opleidingen aan. “Zo heb ik zelf een cursus Duits voor beginners gedaan.”

De SVB biedt volop ontwikkelingsmogelijkheden aan haar medewerkers

“De SVB biedt volop ontwikkelingsmogelijkheden aan haar medewerkers, maar je moet er wel zelf mee aan de slag en je kansen pakken. Als je iets wil kaart je het aan bij je teamcoach en kijk je samen wat mogelijk is. Ik heb gebruik gemaakt van een loopbaantraject. We kwamen er al binnen één sessie achter dat de afdeling Handhaving iets voor mij zou zijn. Enkele weken later kwamen er voor het eerst sinds tijden vacatures voor deze afdeling en ik heb direct gesolliciteerd. Ik ben begonnen bij Handhaving Nationaal en had destijds nooit gedacht dat ik anderhalf jaar later deze geweldige baan zou hebben!”

Wat doet de SVB

Van kinderbijslag tot AOW en PGB: 5,7 miljoen klanten, ruim 50 miljard euro per jaar.

Lees meer

Jouw nieuwe collega’s

Wie werken er bij de SVB en worden misschien wel jouw nieuwe collega's!

Lees meer

Vacatures

Welke carrièrekansen liggen er voor jou bij de SVB? Bekijk onze vacatures.

Lees meer

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland