"Ik heb veel vrijheid in mijn werk"

Floris - Adviseur Data Analytics

Maak kennis met Floris!

Van grote hoeveelheden data wordt Floris bijna net zo gelukkig als van zijn kinderen en racefiets. Vijf jaar geleden begon hij als statistisch analist, inmiddels is hij doorgegroeid naar de functie van adviseur data analytics 

“De afdeling Finance & Control is onder andere verantwoordelijk voor de cijfers die naar het Ministerie van Sociale Zaken gaan. Aan ons de taak om die in een enorme databank vol geaggregeerde cijfers bij te houden. Hieruit halen we de getallen voor ons jaarverslag en kwartaalrapportages. Ook helpen ze ons bij het beantwoorden van ad-hocvragen, bijvoorbeeld uit de Tweede Kamer.  

In mijn functie kijk ik ook naar de toekomst. In opdracht van het ministerie maak ik ramingen voor diverse wetten, bijvoorbeeld op dit moment over de AIO (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen). Daarvoor gebruiken we ook cijfers van het CBS over bevolkingsgroei, om zo een gewogen inschatting te maken voor de toekomst. 

Ik ben wiskundige en hou ervan met cijfers te werken. Daarin helpen mijn nauwkeurigheid en het feit dat ik niet snel opgeef; data ontsluiten is veel uitzoeken in verschillende systemen. Ik ga door totdat ik het antwoord heb gevonden.”  

Ik ga door totdat ik het antwoord heb gevonden.

Van Excel naar Power BI

“Naast data-analist ben ik ook architect. Ik maak zowel technische als functionele ontwerpen. De afgelopen jaren heb ik op eigen initiatief onze afdelingstechnologie naar een hoger plan gebracht. Onze database was een verzameling Excel-tabellen en staat nu volledig in Power BI. Iedereen binnen de organisatie heeft nu toegang tot de cijfers.  

Ik heb veel vrijheid in mijn werk en kan medebepalen wat belangrijk is voor de SVB en voor mijn afdeling. Als een nieuwe tool ingevoerd moet worden, ga ik het zelf uitzoeken en ermee aan de slag. Die ruimte om mijn eigen pad uit te stippelen is belangrijk voor mij.“ 

Hoofd leegmaken

Eén keer per jaar maak ik mijn hoofd helemaal leeg. Dan laat ik mijn gezin en alle cijfers achter en pak ik samen met mijn racefiets het vliegtuig naar een mooie bestemming. Zo heb ik afgelopen voorjaar vier dagen door de Franse Alpen gefietst. Dan ben ik trouwens alsnog wel trots op de bijbehorende getallen: ik heb 150 kilometer per dag gefietst, dus 600 kilometer in totaal. 

Wat doet de SVB

Van kinderbijslag tot AOW en PGB: 5,7 miljoen klanten, ruim 50 miljard euro per jaar.

Lees meer

Jouw nieuwe collega’s

Wie werken er bij de SVB en worden misschien wel jouw nieuwe collega's!

Lees meer

Vacatures

Welke carrièrekansen liggen er voor jou bij de SVB? Bekijk onze vacatures.

Lees meer

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland