"Bijdragen aan de maatschappij"

Alex - Juridisch adviseur

Maak kennis met Alex!

Alex Corra (42) studeerde rechten en sociologie en promoveerde in de bestuurskunde. Na een carrière in de wetenschap stapte hij over naar de SVB. Nu werkt hij als juridisch adviseur bij de directie Juridische Zaken. “De wetenschap was mooi, maar vaak erg theoretisch. Ik wil mijn kennis toepassen in de praktijk, waar de dingen veelal toch net anders gaan dan in een theoretisch model. Bij de SVB kan dat.”

Werken vanuit ‘de bedoeling’

Alex: “In 2016 introduceerde de SVB het ‘werken vanuit de bedoeling’. De kern van ons werk bij de SVB is regels uitvoeren, maar in de complexe wereld waarin we leven, bieden die regels niet altijd uitkomst. Dan moet je als medewerker gaan nadenken: waar waren de regels alweer voor bedoeld? Past wat we doen nog steeds bij die bedoeling? En als dat niet zo is, hoe zorgt je dan dat je de ‘buikpijn’ die je daarbij voelt, omzet in een goede beslissing? ‘Zo staat het in de wet’ biedt namelijk niet altijd een goede uitkomst. Ik help de organisatie om het gesprek hierover met elkaar aan te gaan en te onderzoeken hoe je, binnen de wet, maatwerk kunt leveren. Dit is voor mij de perfecte manier om mijn theoretische kennis over goed bestuur te combineren met praktische vraagstukken.’

Een ander onderwerp dat steeds belangrijker wordt in ons werk, is ethiek.

Interessante puzzels

‘Een ander onderwerp dat steeds belangrijker wordt in ons werk, is ethiek. We gebruiken bijvoorbeeld steeds meer data, hoe zorgen we dat we hier verantwoord mee omgaan? Met een aantal collega’s binnen Juridische Zaken hebben we het ‘Ethics Center’ opgericht. Het mooie aan de SVB is dat dit kan, je krijgt de ruimte om eigen initiatieven uit te voeren. Wij begeleiden collega’s nu bij het maken van ethisch verantwoorde keuzes. Niet door voor te schrijven hoe iets moet of een juridisch bindend advies te geven, maar juist door in gesprek te gaan met elkaar. We organiseren workshops, discussies en gesprekken. Zo helpen we de organisatie bij het beantwoorden van ethische dilemma’s. Wat ik prettig vind, is dat de SVB meegroeit met de tijd, we zien dat de moderne maatschappij om een andere kijk op zaken vraagt en handelen hiernaar: we zijn continu in beweging.

Bijdragen aan de maatschappij

‘Wat de SVB voor mij een leuke plek maakt om te werken, is dat iedereen die hier werkt zijn of haar bijdragen wil leveren aan de maatschappij. Er is genoeg ruimte om zelf dingen te initiëren en samen te werken aan oplossingen. En wanneer de aard van je werk het toelaat ben je vrij om te bepalen waar en wanneer je dat uitvoert. Dat biedt mij een goede werk/privébalans en dat is fijn.’

Finalist Ambtenaar van het Jaar 2021

Alex was één van de twaalf finalisten voor Ambtenaar van het Jaar 2021! Bekijk hier de video over het werk van Alex en waarom zijn collega’s vonden dat Alex deze titel verdiende.

Bekijk ook de korte video waarin Alex meer vertelt over zijn juridische werk binnen de SVB.

Wat doet de SVB

Van kinderbijslag tot AOW en PGB: 5,7 miljoen klanten, ruim 50 miljard euro per jaar.

Lees meer

Jouw nieuwe collega’s

Wie werken er bij de SVB en worden misschien wel jouw nieuwe collega's!

Lees meer

Vacatures

Welke carrièrekansen liggen er voor jou bij de SVB? Bekijk onze vacatures.

Lees meer

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland