"Resultaten zien, daar word ik blij van"

Willem - Data scientist

Maak kennis met Willem!

Willem werkt als data scientist in Amstelveen in het team Data-analytics. In zijn vrije tijd schildert hij veel en fotografeert hij in de natuur. ‘Ik houd van nieuwe dingen uitzoeken en puzzelen. Dus dit is nu echt mijn vakgebied.’

‘Resultaten zien, daar word ik blij van’

Mijn dag is geslaagd, als ik aan het einde constateer dat ik iets heb opgeleverd; een simpele grafiek, een werkend algoritme, een correcte dataset. Of als ik hoor dat de resultaten van mijn onderzoek iemand verder geholpen hebben, of iets nieuws geleerd heb. Dat vind ik leuk!

Soms duren dingen langer dan je wilt. Bijvoorbeeld moet vastgesteld worden of gegevens voor een onderzoek gebruikt mogen worden. Het duurt nu met de invoering van de nieuwe privacywet soms te lang voordat je daar zekerheid over hebt. Het is goed dat we hierin zorgvuldig zijn, maar we leren binnen de SVB nog hoe hierin sneller te beslissen.

‘We kunnen steeds beter zien welke maatregelen of werkwijzen helpen’

Van huis uit ben ik een Process Miner. Processmining en textmining zijn we binnen de SVB nog echt aan het ontwikkelen. Ons data lake wordt steeds groter. Door een systeemaanpassing hebben we sinds kort beter inzicht in hoe serviceteammedewerkers precies werken en samenwerken. Een mooi resultaat. Ik kijk er naar uit om met behulp van die data inzicht te geven over de werkelijke uitvoering van het proces. Dan kun je gefundeerd gaan verbeteren. Teams kunnen kijken naar een best practice of naar verbeteracties met een leanadviseur.

Samen met de klantonderzoekers onderzoeken we de mogelijkheden voor customer journey mining. Dat zijn interessante ontwikkelingen, vind ik.

Als team proberen we onszelf continu te verbeteren.

‘We groeien samen met ons team’

Ons vakgebied wordt de komende jaren steeds meer volwassen waardoor het eenvoudiger wordt voor iedereen om data-onderzoek te doen. De rol van ons als data-analist wordt dan weer anders. Als team proberen we onszelf continu te verbeteren en onszelf en elkaar scherp te houden. En daarnaast houden we de ontwikkelingen in de gaten. Daar bereid ik me op voor door mee te groeien met het vak en de relevante ontwikkelingen te volgen. Ik houd van nieuwe dingen, dus kom maar op!

‘Ik ga 4×9 werken, dan heb ik meer tijd om te schilderen’

Na de zomer ben ik van plan om 4×9 te gaan werken, lekker zo’n dag voor mezelf om bijvoorbeeld meer te gaan schilderen. Het is fijn dat de SVB die mogelijkheid heeft!

Wat doet de SVB

Van kinderbijslag tot AOW en PGB: 5,6 miljoen klanten, 49 miljard euro per jaar

Lees meer

Leer je collega’s kennen

Wie werken er bij de SVB en worden misschien wel jouw nieuwe collega's!

Lees meer

Vacatures

Welke carrièrekansen liggen er voor jou bij de SVB? Bekijk onze vacatures

Lees meer

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland