"Nu heb ik de baan die écht bij me past."

Joan - Privacy Officer

Joan Eijpe begon 5 jaar geleden als medewerker voor het persoonsgebonden budget bij de SVB en heeft het inmiddels tot senior privacy officer geschopt. Joan komt van alles tegen op het gebied van privacy, want de SVB is een grote organisatie met enorm veel gegevens in huis en die ontwikkelt zich continu. Bijvoorbeeld op het gebied van klantdienstverlening waar slimme ICT-oplossingen helpen om de service te vergroten. En dat maakt Joans werk even leerzaam als afwisselend.

Eerste privacy officer

“Begin 2015 ben ik bij de SVB begonnen als PGB-medewerker. Dat was net op het moment toen de nieuwe PGB-wet werd ingevoerd. Daarna kreeg ik de rol van coördinator informatiebeveiliging. Een rol waarbinnen ik onder meer datalekken en privacy-incidenten afhandelde. Dit was mijn eerste kennismaking met het privacy-werkveld. Door deze ervaring ben ik vervolgens de eerste privacy officer binnen de SVB geworden. Een flinke verantwoordelijkheid met alle gegevens die de we beheren en de enorme bedragen die de SVB uitkeert. Ondertussen zijn er binnen de SVB al een tiental privacy officers, dus ik ben niet meer de enige. Zelf zit ik nu in het CISO team (Chief Information Security Office) binnen het CIO-Office. Hier zijn we verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Ook ben ik nu verantwoordelijk voor de functionele aansturing van de privacy officers bij andere directies. Samen zorgen we dat privacywetgeving wordt nageleefd, geven we advies bij projecten over privacykeuzes en reiken we kaders aan. Het is een hecht team dat hard werkt, met collega’s die wel van de nodige humor houden.”

Privacy speelt overal en bij iedereen.

Brede betrokkenheid

“Het mooie van mijn baan is dat ik bij alle lagen van de SVB betrokken ben, want privacy speelt overal en bij iedereen. De SVB wil een innovatieve dienstverlening bieden die voldoet aan wet- en regelgeving. In dat spanningsveld zetten wij als privacy officers alles op alles om de optimale balans te vinden. Het laatste wat we willen, is dat we als organisatie uit de bocht vliegen. Dus schatten we privacy-risico’s zo goed mogelijk in, zetten we beleid op en creëren we bewustwording binnen de SVB.”

Meer aandacht voor privacy

“Je merkt dat binnen en buiten de SVB privacy steeds meer aandacht krijgt, onder andere door de komst van de AVG (Algemene Verordening Gegevensverwerking). Vaak zeggen mensen dat dingen niet ‘mogen’ van de AVG. Maar de AVG is een kader, dat juist richting geeft aan wat er wel mag. Door kennis over privacywetgeving over te brengen, zorg ik dat collega’s er vertrouwd mee raken en weten waarmee ze rekening moeten houden in hun werk. Dat doen we bijvoorbeeld door awareness-campagnes op te zetten en presentaties te geven aan afdelingen en nieuwe medewerkers.”

Nooit uitgeleerd

“De SVB geeft je de kans om je te blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld met een intern opleidingstraject om collega’s te trainen op het gebied van informatie en privacy. Zelf blijf ik ook continu leren door trainingen, workshops en congressen te volgen. In dit vakgebied ben je namelijk nooit uitgeleerd. Privacy en informatiebeveiliging zijn onderwerpen die altijd in ontwikkeling zijn. De nieuwe privacywetgeving is nog maar het begin van hoe we in de toekomst zullen omgaan met persoonlijke informatie.”

De SVB, de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland